Nieuwe oogst Zeeuwse mosselen

Vaar mee en maak kennis met Zeeland’s beste mosselkweekpercelen

mosselen, mosselcultuur, mosselen eten, mosselgerechten, visvangst, vis, zeeland, Zeeuwse mosselen, Oosterschelde, Zeeuwse bodemcultuurmosselen, culinair, eten, gerechten met mosselen, vakantie in Zeeland, rondvaart op de Oosterschelde, zee en water in Zeeland, Jan Boskamp, mosselambassadeur

Naar goed gebruik valt de opening van het mosselseizoen traditioneel op de 1ste woensdag van juli. In de Oosterschelde, aan boord van de MS De Onrust in Burgh-Haamstede worden op deze dag de eerste Zeeuwse bodemcultuurmosselen van het seizoen 2024 boven water gehaald en aangeboden aan Jan Boskamp, onze mosselambassadeur.

De hier gelegen mosselkweekpercelen – De Hammen genaamd – brengen dankzij de instroom van voedselrijk Noordzeewater de allerbeste kwaliteit voort. “De kwaliteit die wij vandaag zien is echt uitstekend, de mosselen zijn mooi vol”, aldus mosselkweker Jan Schot – al de 9de generatie mosselkwekers in dit gebied – van de ZZ4 bij de eerste sleep.

mosselen, mosselcultuur, mosselen eten, mosselgerechten, visvangst, vis, zeeland, Zeeuwse mosselen, Oosterschelde, Zeeuwse bodemcultuurmosselen, culinair, eten, gerechten met mosselen, vakantie in Zeeland, rondvaart op de Oosterschelde, zee en water in Zeeland, Jan Boskamp, mosselambassadeur

Uitdagend jaar voor mosselkwekers
Dit jaar staan mosselkwekers voor uitdagingen. Door een mix van natuurlijke factoren zoals natuurlijke verzwakking, schuimalgen en een verhoogde instroom van zoetwater door hevige regenval, wordt een lagere aanvoer voorzien. “In de Oosterschelde zijn deze effecten duidelijker dan op de Waddenzee. Maar we zien ook percelen met topkwaliteit, wat wijst op natuurlijke selectie”, lichtte Addy Risseeuw, voorman van de Nederlandse mosselkwekers, toe. De kwaliteit laat zich meten in vleespercentages. Kook je een kilo mosselen d
an heb je nu zo’n 280 tot 300 gram mosselvlees.

mosselen, mosselcultuur, mosselen eten, mosselgerechten, visvangst, vis, zeeland, Zeeuwse mosselen, Oosterschelde, Zeeuwse bodemcultuurmosselen, culinair, eten, gerechten met mosselen, vakantie in Zeeland, rondvaart op de Oosterschelde, zee en water in Zeeland, Jan Boskamp, mosselambassadeur

Afhankelijk van de natuur
Mariene bioloog Jacob Capelle van Wageningen Marine Research benadrukt dat bodemcultuurmosselen een puur natuurproduct zijn. “Van het uitgezaaide mosselzaad haalt elk jaar slechts 5 tot 10 procent de eindstreep. De rest komt ten goede aan de natuur, omdat veel dieren mosselen eten.” De Hammen, het gebied ten westen van de Zeelandbrug, profiteert van het 
voedselrijke Noordzeewater, wat bijdraagt aan de goede groei van de mosselen.

mosselen, mosselcultuur, mosselen eten, mosselgerechten, visvangst, vis, zeeland, Zeeuwse mosselen, Oosterschelde, Zeeuwse bodemcultuurmosselen, culinair, eten, gerechten met mosselen, vakantie in Zeeland, rondvaart op de Oosterschelde, zee en water in Zeeland, Jan Boskamp, mosselambassadeur

Mosselen natuur… met een twist
Bij de presentatie van de nieuwe oogst serveerden d
e jonge Belgische chefs Alexandre Ciriello en Jolien van Puyvelde hun eigen interpretatie van mosselen natuur (traditioneel bereid in eigen vocht met enkel toevoeging van ui, prei, bleekselder en peper): ‘Vadouvan mosselen’ en ‘Mosselen Ajuin’. Zeeuwse mosselen zijn overigens rijk aan hoogwaardige eiwitten, vitamines en mineralen, en vormen daarmee een gezonde en verantwoorde keuze. Het eiwit uit mosselen heeft de laagste voetafdruk van al het dierlijk eiwit.

mosselen, mosselcultuur, mosselen eten, mosselgerechten, visvangst, vis, zeeland, Zeeuwse mosselen, Oosterschelde, Zeeuwse bodemcultuurmosselen, culinair, eten, gerechten met mosselen, vakantie in Zeeland, rondvaart op de Oosterschelde, zee en water in Zeeland, Jan Boskamp, mosselambassadeurEen bijzondere bijvangst
Van de vangst van mosselen naar Mosselambassadeur Jan Boskamp. Een levendig boek werd ook deze dag overhandigd over en van het leven van Jan Boskamp.
Waarom Mosselambassadeur, een citaat uit het nieuwe boek:

“Ik had jicht. Van de ene dag op de andere mocht ik geen mosselen meer hebben. Een ware verschrikking is dat, want er loopt geen enkele Nederlander op deze aardbol rond die er meer van houdt dan ik. Op weg naar Feyenoord stopten Wimpie en ik vaak bij het viskraampje voor gebakken mosseltjes of lekkerbekjes. Bij Kaat Mossel aan de Admiraliteitskade liep ik geregeld langs. Ik ben zelfs mosselambassadeur!
Begin juli worden in Yerseke de eerste exemplaren uit de bodemcultuur opgehaald en dan varen we met een
boot de Oosterschelde op om van de vangst te proeven.
Daar krijg je vlinders in je buik van, alsof je verliefd bent. Een chef maakt er telkens iets speciaals mee, maar dat hoeft voor mij niet. Ik eet ze puur natuur, zoals aan de Langste mosseltafel waar het all-you-can-eat was.
Vorige zomer raasde storm Poly over het land en de kapitein twijfelde om de trossen los te gooien. Daar gaan mijn mosselen, dacht ik. Poly stopte net voor de boot en gedurende enkele seconden geloofde ik in een voorzienigheid. Hoewel ik ze dus niet meer mag hebben, vreet ik ze toch en daarna neem ik een pil. Ik heb het karakter van een tuinkabouter.”

Jan draagt een warm hart toe aan veel goede doelen. Dit boek van Uitgeverij Manteau is te koop bij Bol.com.
En de opbrengst gaat naar BiJeva, tegen kinderkansarmoede en voor Bijzondere Jeugdvakanties en Tomorrow4Isibani, voor een betere toekomst voor de bewoners van Khethani, een wijk aan de rand van Winterton − Kwazulu Natal − Zuid-Afrika.

Met dank aan het Nederlands Mosselbureau
Het Nederlands Mosselbureau is een afdeling van de Producentenorganisatie Nederlandse Mosselcultuur BV. en verantwoordelijk voor de collectieve promotie van de Zeeuwse mossel.

MS De Onrust, rondvaarten Oosterschelde
De ZZ4, eerste sleep: Neeltje Jans Mosselen

Foto’s: Nederlands Mosselbureau, Liesbeth Govers – van der Wal voor Santmedia